Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Αλβανικά μετά διδασκάλου στα ελληνικά σχολεία!

Η Χούντα Βενιζέλου - Σαμαρά αναζωπυρώνει τον αλβανικό ανθελληνισμό: Αλβανική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία!


Είναι δυνατόν τα αλβανικά να μπουν ως ξένη γλώσσα στα ελληνικά σχολεία; Σε άλλες εποχές το ενδεχόμενο αυτό θα θύμιζε ανέκδοτο, εφάμιλλης αξίας με το «αλβανός τουρίστας» που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Όμως, με τη μνημονιακή κυβέρνηση να χειρίζεται τα ηνία της εξουσίας και με τον Ανδρέα Λοβέρδο ως υπουργό Παιδείας, τίποτα τελικά δεν αποτελεί έκπληξη ή προϊόν νοσηρής φαντασίας σε αυτόν τον Τόπο.

Φαίνεται ότι μετά το καταστροφικό του πέρασμα από το υπουργείο Υγείας ο κραυγάζων, την ιστορική φράση «δεν υπάρχει σάλιο», Λοβέρδος θέλει να αφήσει τα «διαπιστευτήριά» του και στον χώρο της Παιδείας. Αρχικά, είχαμε την απίθανη προτροπή του για την απασχόληση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν θα πληρώνονταν, αλλά θα είχαν ειδική «αμοιβή» με το μάζεμα μορίων, έτσι ώστε να βρίσκονται σε πιο… ευνοϊκή μοίρα από τους υπόλοιπους. Με αυτή την πρωτοβουλία Λοβέρδου η έκφραση «τσίμπα ένα μόριο» αποκτά πλέον ένα νέο ποιοτικό και ποσοτικό περιεχόμενο…

Τώρα, ο έχων πρωτοποριακές ιδέες υπουργός Παιδείας, επισκεπτόμενος την Αλβανία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ανάμεσα σε αυτόν και την ομόλογό του υπουργό Παιδείας της Αλβανίας Λιντίνα Νικόλα, επισήμανε ότι το ζήτημα της εισαγωγής της αλβανικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία «είναι θέμα της μεικτής επιτροπής διαλόγου, η οποία και θα το συζητήσει». Από τη μεριά της η Νικόλα ανέφερε ότι «συνεργαζόμαστε και με τους εκπαιδευτικούς που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, σε συντονισμό και με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους, αλλά και για τον εφοδιασμό τους από το αλβανικό ΥΠΕΞ με σχολικά βιβλία της αλβανικής γλώσσας. Ασφαλώς, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, γι΄ αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την κοινή συνάντηση, για να καθορίσουμε και να αναζωογονήσουμε το έργο της κοινής επιτροπής.

Μιας επιτροπής που αποτελείται από ειδικούς, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν μετά εξέταση των κειμένων της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας, κατά πόσον τα σχολικά βιβλία των χωρών μας είναι σύμφωνα με το πνεύμα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης». Μπερδεύοντας την ιστορική και πολιτική πραγματικότητα, ο ειδικός στο να παρακολουθεί σε μόνιμη βάση αγώνες ποδοσφαίρου αλλά άσχετος σε όλα τα άλλα Λοβέρδος, βάζει ουσιαστικά στην ίδια μοίρα τους Έλληνες γηγενείς κατοίκους της Βορείου Ηπείρου με τους αλβανούς λαθρομετανάστες (ή οικονομικούς μετανάστες, όπως υποστηρίζει η «πολιτική ορθότητα»).

Ξένη γλώσσα στα σχολεία η αλβανική για όλα τα ελληνόπουλα, από πού και ως πού; Όσο για τα σχολικά βιβλία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο το περιεχόμενό τους παίρνει ολοένα και περισσότερο περιεχόμενο αντεθνικό και διεθνιστικό, ενώ αντιθέτως στην Αλβανία τα εκεί σχολικά βιβλία βρίθουν από συνεχείς ανθελληνικές αναφορές και παραχάραξη της Ιστορίας.

Γιώργος Μάστορας