Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ταυτοποιήθηκαν αγνοούμενοι της 181 ΜΠΠ που έπεσαν ηρωικά κατά την τουρκική εισβολή

Ταυτοποιήθηκαν αγνοούμενοι στρατιώτες της 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού που διαλύθηκε κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο όταν εγκλωβίστηκε στο Συγχαρί και έχασε 38 αξιωματικούς και πολλούς στρατιώτες. Ήδη, ενημερώνονται οι συγγενείς τους.


Πηγές από τη Λευκωσία κάνουν λόγο για ταυτοποίηση (που έχει γίνει ή είναι σε εξέλιξη) 20 αξιωματικών και ανδρών της ηρωικής Μοίρας, καθώς και άλλων τεσσάρων στελεχών τα οποία σχετίζονται με την Μοίρα. Όλοι οι αγνοούμενοι βρέθηκαν πρόσφατα σε δύο διαφορετικούς τάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο», κάποιοι από τους ανευρεθέντες βρέθηκαν δεμένοι με τα χέρια πίσω, κάτι το οποίο παραπέμπει στην πιθανότητα να συνελήφθησαν ύστερα από τη μάχη και να εκτελέστηκαν από τους Τούρκους, για να θαφτούν στη συνέχεια σε ομαδικό τάφο.

Το ότι ήταν δεμένα τα χέρια τους, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στάση και τις ενδείξεις που βρέθηκαν κατά την εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε. Στον τάφο μάλιστα βρέθηκαν και κουβέρτες, κάτι το οποίο δημιουργεί υπόνοιες, ότι κάποιοι λόγω της κατάστασης τους τοποθετήθηκαν στις κουβέρτες για να μεταφερθούν και να ριχθούν στο λάκκο που ανοίχτηκε σε μικρή απόσταση από τον δρόμο.

Πάντως, από τα αποτελέσματα έως τώρα της διαδικασίας ταυτοποίησης στους αγνοούμενους δεν περιλαμβάνεται ο διοικητής της Μοίρας, αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Καλμπουρτζής, ενώ ερώτημα παραμένει πού βρίσκονται θαμμένοι οι υπόλοιποι αξιωματικοί και άνδρες της 181 ΜΠΠ.

Σημειώνεται πώς η 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού διαλύθηκε στις 23 Ιουλίου 1974 στην προσπάθεια διαφυγής της. Εντοπίστηκε από την τουρκική αεροπορία και δέχτηκε επίθεση. Τα οχήματα της Μοίρας δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά από Τούρκους εισβολείς που είχαν καλυφθεί στα γύρω υψώματα, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να υποστούν σοβαρές ζημιές και να ακινητοποιηθούν. Ορισμένα τινάχτηκαν στον αέρα όταν εβλήθησαν από όλμους.

Μια μέρα πριν, και ενώ ίσχυε κατάπαυση του πυρός, οι Τούρκοι προέλασαν στην περιοχή όπου αμυνόταν το 361 Τάγμα Πεζικού με αποτέλεσμα αυτό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του, και τότε τουρκικό τάγμα πεζικού και Τουρκοκύπριοι καταδρομείς κατέλαβαν το ύψωμα Αλωνάγρα απειλώντας με αποκοπή το δρόμο Συγχαρί - Μπέλλα Πάις.

Ο διοικητής Στυλιανός Καλμπουρτζής ζήτησε έγκριση να εγκαταλείψει τη θέση και να οπισθοχωρήσει, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Την επομένη επήλθε η καταστροφή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr