Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Έρχεται νέο ψαλίδι στις συντάξεις μετά από απαίτηση των τροϊκανών - Ευτυχώς τους “έδιωξε” ο Σαμαράς...

Ψαλίδι στις συντάξεις έως 30% εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας! Κόβονται οι επιδοτήσεις-μπόνους


Η τρόικα έχει ζητήσει μειώσεις στις συντάξεις και πλήττονται κυρίως όσοι συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης . Από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και διαχωρισμός των προνοιακών παροχών από τις κύριες.

Μπροστά στον "κίνδυνο περαιτέρω εκτροχιασμού” των ασφαλιστικών ταμείων την ερχόμενη διετία, έχουν ήδη να εξετάζονται πρόσθετα μέτρα. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών είναι η εξάλειψη των επιδοτήσεων - «μπόνους» που προσαυξάνουν τις συντάξεις δημιουργώντας ισχυρό αντικίνητρο ασφάλισης και αφήνουν ανεξέλεγκτη τη συνέχιση της «μαύρης» εργασίας εφόσον εξασφαλίζονται οι καλύτερες παροχές με τα ελάχιστα έτη ασφάλισης.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει ήδη αναθέσει, στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή να εκδώσει έως τον Οκτώβριο ειδική μελέτη με τις «μη ανταποδοτικές» παροχές ανά Ταμείο. Το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι η αιτία για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, έχοντας απορροφήσει στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το 81,3% και το 64%, αντίστοιχα, της ετήσιας επιχορήγησης, δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν σενάρια που προβλέπουν την κατάργηση των συντάξεων της 15ετίας (με αύξηση του ελάχιστου ορίου στην 20ετία) καθώς και των “μπόνους” σε συνδυασμό με την εφαρμογή, από την 1/1/2015 του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική + αναλογική) και του προβλεπόμενου στο σχετικό νόμο 3863/10 υποχρεωτικού διαχωρισμού των προνοιακών παροχών από τις κύριες συντάξεις.

Προς το παρόν τουλάχιστον αποκλείονται νέες ανατροπές στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης τα οποία, άλλωστε, συγκλίνουν σταδιακά στο 62ο και στο 67ο για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων.