Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η Χρυσή Αυγή στο πλευρό των χιλιάδων εργαζόμενων στις ηλεκτρονικές εκδόσεις που βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας

Ο βουλευτής Σερρών της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος κατέθεσε σήμερα ερώτηση στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας για τους χιλιάδες εργαζόμενους στα διαδικτυακά μέσα πού πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες και κοροϊδίας από την κάστα των νταβατζήδων της ενημέρωσης, την ΕΣΗΕΑ.


ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: "Καθεστώς δουλείας για χιλιάδες εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές εκδόσεις"
Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα στον τομέα των διαδικτυακών σελίδων (sites) και των ηλεκτρονικών εκδόσεων. Δυστυχώς, όμως, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι σε αυτά δουλεύουν ως σύγχρονοι δούλοι. Κυριαρχεί η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, οι βάρδιες είναι 10ωρες και 12ωρες, δουλειά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες με μισθούς κυριολεκτικά πείνας.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο εργαζόμενος στις ηλεκτρονικές εκδόσεις εργάζεται με «μπλοκάκι» για 400-600 ευρώ το μήνα, 6ήμερο και 8ωρο, με το 6ήμερο να μεταφρράζεται πολλές φορές σε 12 συνεχόμενες μέρες δουλειάς και δύο σαββατοκυρίακα ξεκούραση το μήνα. Το «μπλοκάκι» διασφαλίζει ότι ο σύγχρονος δούλος δεν θα έχει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας που εκτελεί. Δεν δικαιούται δώρα και επιδόματα, υπερωριακή αμοιβή για τα σαββατοκύριακα, τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες, δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί συνδικαλιστικά, ενώ ως «ελεύθερος επαγγελματίας» πληρώνει μόνος του για την ασφάλισή του. Κάποιοι εργοδότες επιζητούν μέχρι και την 16ωρη εργασία το Σάββατο και άλλο ένα 16ωρο την Κυριακή και προσφέρουν 150-350 ευρώ το μήνα. Επίσης, πάντα υπάρχουν και οι μόνιμοι ανακυκλούμενοι εργαζόμενοι, οι λεγόμενοι εθελοντές που «μαθαίνουν» τη δουλειά, κάνουν την «πρακτική άσκησή» τους και θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν πάρουν κανένα «μαύρο» χαρτζιλίκι πού και πού από το αφεντικό.

Αυτές οι απαράδεκτες από κάθε άποψη συνθήκες εργασίας αποτελούν την πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, πριν ακόμη μπει η χώρα στα καταστροφικά μνημόνια. Με την εξάπλωση των διαδικτυακών μέσων και την επέλαση των μνημονιακών μέτρων λόγω της οικονομικής κρίσης η κατάσταση απλώς χειροτέρευσε. Μπροστά σε αυτήν την διαμορφωμένη κατάσταση, τα σωματεία του κλάδου των ΜΜΕ, στέκονται, αν όχι εχθρικά προς τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα διαδικτυακά μέσα, αδύναμα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από την εργασιακή βαρβαρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΣΗΕΑ (Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών) όλα αυτά τα χρόνια αγνοούν επιδεικτικά τις δημόσιες εκκλήσεις των εργαζομένων στο διαδίκτυο προκειμένου να αναγνωριστεί η ύπαρξή τους από το σωματείο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι οι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της κλειστής δημοσιογραφικής τους κάστας, αρνούνται να αναγνωρίσουν το αυτονόητο της ύπαρξης των εργαζομένων στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης καθιστώντας τους στην πράξη «αόρατους».

Μέσα σε αυτό το απαράδεκτο εργασιακό περιβάλλον που εργάζονται όλες αυτές οι χιλιάδες των συμπολιτών μας, πρόσφατη απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, εκδικάζοντας ασφαλιστικά μέτρα, δικαίωσε εργαζόμενο συντάκτη σε διαδικτυακό μέσο, ο οποίος, αντί για το «μαύρο» μισθό των 450 ευρώ διεκδίκησε να αναγνωριστεί η εργασία του ως εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου και κατά συνέπεια να αμείβεται με βάση τα οριζόμενα στις συλλογικές συμβάσεις των ενώσεων συντακτών. Το ζήτημα, όμως, της προστασίας των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και των ικανοποιητικών αμοιβών για τους εργαζόμενους στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν είναι υπόθεση των δικαστηρίων αλλά της κυβέρνησης.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πάψει ο εργασιακός μεσαίωνας στον χώρο των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και των ηλεκτρονικών εκδόσεων;
Θα πράξει ό,τι απαιτείται για να εξασφαλισθούν για τους εργαζόμενους αυτούς πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα;

Αθήνα, 29/08/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ