Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΞΥΠΝΑ «ΒΑΣΙΛΗ», ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ!

Παρακολουθώντας αυτήν την ταινία του 1969 (έχει τη σημασία του αυτό!), εκτός από το αστείο της υπόθεσης, αυτόματα μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες συγκρίσεις των χαρακτήρων της ταινίας με την σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα και κάποια συμπεράσματα!

 
Ο πρωταγωνιστής «Βασίλης» είναι ο οσφυοκάμπτης, γλείφτης, καρπαζοεισπράκτορας, ο οποίος υιοθετώντας και τις συμβουλές του αριστερού γαμπρού του, καταστρέφεται. Οι ομοιότητες του «Βασίλη» με την σημερινή ελαφροδεξιά είναι ολοφάνερες!
 
Ο «Μάνος» και η «Ντίνα» είναι ο γαμπρός και η αδελφή του «Βασίλη», και οι δυο τους αριστεροί μέχρι κόκκαλο, επαναστάτες και εργατοπατέρες οι οποίοι «φτύνουν» το κεφάλαιο και την εξουσία. 
 
Όταν όμως οι ίδιοι πλουτίζουν, τα πράγματα αλλάζουν, συναναστρέφονται με...
αυτούς που «έφτυναν» και κατηγορούσαν μέχρι πριν και γίνονται ίδιοι και χειρότεροι! Τι πιο φανερό από την σημερινή υποκριτική αριστερά της Χώρας μας, όλων των τάσεων και των αποχρώσεων, η όποια όταν αποκτά εξουσία γλύφει εκεί που έφτυνε μέχρι πριν λίγο και συναναστρέφεται αυτούς που κατηγορούσε. Το βλέπουμε σήμερα αυτό με τις συναναστροφές του mr. Alexi με Αμερικάνους και με το ντόπιο κεφάλαιο (Γ. Αγγελοπούλου, Π. Κόκκαλης κλπ).
 
Τέλος η «κ. Φαρλάκου» και ο ποιητής «Φανφάρας» αντιπροσωπεύουν το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και οι δανειστές τοκογλύφοι.
 
Στην ταινία ένας χαρακτήρας δεν εμφανίζεται: ο Εθνικιστής. Ο Εθνικιστής δεν είναι γελοίος, δεν είναι οσφυοκάμπτης και καρπαζοεισπράκτορας, αλλά ούτε ψευτοεπαναστάτης υποκριτής! Είναι αληθινός, μαχητικός και νικητής! Η σημασία του ότι η ταινία είναι του 1969,είνσι ότι τότε στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν η Εθνικιστική κυβέρνηση της 21ης Απριλίου, η οποία δεν αποτελούταν ούτε από οσφυοκάμπτες, ούτε από υποκριτές ψεύτες.
 
Το συμπέρασμα είναι ένα: ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ και ακολούθησε το μόνο ειλικρινή γνήσιο δρόμο, το δρόμο του ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ!
 
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ