Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Εκλογές, δημοψήφισμα ή μήπως «μεγάλη συγκυβέρνηση»;

Γράφει ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Διάφορες φήμες κυκλοφορούν τελευταία -οι οποίες φουντώνουν από μισόλογα, υπονοούμενα και δηλώσεις υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, που τις ενισχύουν- ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μπορεί να προσφύγει στις κάλπες, με εκλογές ή δημοψήφισμα, για να βρει λύση στο αδιέξοδο.


Δε βλέπουμε εκλογές. Πέραν του ότι η συγκυβέρνηση διαθέτει πεντακάθαρη πλειοψηφία, άρα δεν έχει καμία δικαιολογία να κάνει πρόωρες εκλογές, μπορεί αυτές να ερμηνευτούν από τον κόσμο ως απόπειρα «ηρωικής εξόδου» και να γυρίσουν τους μπούμερανγκ.

Αντιθέτως, ένα δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανό, πριν από τον κρίσιμο Ιούνιο, όταν θα τελειώσουν τα παραμύθια και θα υποχρεωθεί η συγκυβέρνηση να φέρει νέο Μνημόνιο, για το «πακέτο» των 30-40 δισ. που ετοιμάζεται στις Βρυξέλες και το Βερολίνο!

Διότι, αν φέρει το νέο Μνημόνιο προς ψήφιση στη βουλή, αρκετοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δε θα το ψηφίσουν και υποχρεωτικά θα φύγουν από το συνονθύλευμα. Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πάμπολλες μνημονιακές εφεδρείες (νουδούλα, κλεφτο-ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), που θα υπερψηφίσουν με χέρια και με πόδια, δήθεν για «να μην πέσει η χώρα στα βράχια». Αλλά, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να στηρίζεται η συγκυβέρνηση στα τρία μνημονιακά κόμματα, εκτός κι αν κάνουν νέα «μεγάλη συγκυβέρνηση».

Δύο, λοιπόν, είναι οι πιθανότητες: ή «μεγάλη συγκυβέρνηση» ή δημοψήφισμα, με ερώτημα «ευρώ με έντιμο συμβιβασμό και θυσίες ή δραχμή», το οποίο -με τη βοήθεια των ΜΜΕ- θα καταλήξει υπέρ της πρώτης λύσης, για να υποχρεωθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν υπέρ του νέου Μνημονίου, αφού «το αποφάσισε ο λαός»!

Εθνικισμός,net