Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Μνημονιακές επιπτώσεις: Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι απλήρωτοι μέχρι και 5 μήνες στον ιδιωτικό τομέα!

Ως μια σύγχρονη γαλέρα μοιάζει για ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους η κατάσταση που επικρατεί στις εργασίες τους.
Περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση, η οποία φτάνει μέχρι και τους 5 (!) μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ίδιο το υπουργείο Εργασίας. 
 
Σήμερα το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως και 751 ευρώ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και εργαζόμενοι με μορφές ελαστικής εργασίας. Μέχρι το 2012 το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς έως και 751 ευρώ ήταν το 17% του συνόλου των μισθωτών.

Επίσης, από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι μετά το 2012, μέσω των 1400 επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως και 40%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις μισθών στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις υπογράφτηκαν από τις «ενώσεις προσώπων», δηλαδή από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Στο 80% αυτών των συμβάσεων μειώθηκαν στα 586 ευρώ μεικτά.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς το 2012, το έτος δηλαδή που ο Σαμαράς πήρε τα ηνία της διακυβέρνησης της Χώρας, είναι ολοφάνερο πού οδήγησε η πολιτική του υπηρετικού προσωπικού των διεθνών τοκογλύφων. Φτώχεια και ανεργία, ενώ για όσους εργάζονται ακόμη ή θα αμείβονται με ψίχουλα ή θα τους χρωστάνε μέχρι και 5 μήνες εργασίας. Οποιαδήποτε παράταση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης από την παρούσα κυβέρνηση, κάτω από το οποιοδήποτε πρόσχημα και δικαιολογία, αποτελεί ξεκάθαρη εξαπάτηση των Ελλήνων, οι οποίοι στις 25 Ιανουαρίου επέλεξαν να μαυρίσουν την προηγούμενη κυβέρνηση για τα έργα και τις ημέρες της.

Εάν και η νυν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κινηθεί στο ίδιο μονοπάτι με την προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα είναι εξίσου συνυπεύθυνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει έλθει η Πατρίδα μας.

Γιώργος Μάστορας