Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Σκοτεινό και αβέβαιο το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Ερώτηση του Γεωργίου Γερμενή

Σύμφωνα με δύο αξιόπιστες έρευνες, μία ελληνική και μία ευρωπαϊκή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εμφανίζουν κάμψη σε πολλαπλά επίπεδα και εντυπωσιακή μείωση στον αριθμό τους.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών επισημαίνει με ανακοίνωσή του την επιδείνωση που εμφανίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της απασχόλησης, όπου το 1/3 περίπου των θέσεων εργασίας έχει χαθεί, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η προστιθεμένη αξία που παράγεται έχει μειωθεί κατά 33%. Ακόμα, ο αριθμός των επιχειρήσεων αυτών έχει μειωθεί κατά 200.000.
Μια ακόμα έρευνα, αυτήν τη φορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιδόσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (SME Performance Review), επιβεβαιώνει τα παραπάνω στοιχεία. Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζεται, συγκρινόμενη με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και πολλούς ακόμα τομείς. Παράλληλα, η συγκεκριμένη έκθεση τονίζει την απροθυμία της Πολιτείας να καταγράψει τις επιπτώσεις των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με λίγα λόγια, όχι μόνο χάνεται ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας μιας χώρας, καθώς η μεσαία τάξη δέχεται ακόμη ένα χτύπημα, αλλά παράλληλα γίνεται εμφανής η διάθεση της κυβέρνησης να καλύψει την κατάσταση και να την ωραιοποιήσει.
Για την κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχει κάνει σχετική ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος Γερμενής.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
  1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  3. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΘΕΜΑ: «Ζοφερό το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.»    
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΒΕΑ, το 2013 στην Ελλάδα παρατηρήθηκε σοβαρή επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχασε το 27% των θέσεων απασχόλησης, οι οποίες προέκυπταν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ουσιαστικά το 1/3 των θέσεων εργασίας,  ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 200.000, ενώ παρουσιάστηκε μείωση της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν κατά 33%.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SME Performance Review) οι Ελλάδα κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών, σε όλους τους τομείς( πρόσβαση στη χρηματοδότηση, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα, δημόσιες συμβάσεις).
Ακόμα, στην συγκεκριμένη έκθεση τονίζεται η απροθυμία της Ελλάδας για μελέτη και καταγραφή των επιπτώσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των νομοθετικών παρεμβάσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η παραπάνω μελέτη ουσιαστικά αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των επιλογών της κυβέρνησης όσον αφορά την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, καθώς όταν γονατίζει η μικρομεσαία επιχείρηση, στην ουσία εξασθενεί η μεσαία τάξη, η πλειοψηφία δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Ακόμα, θέτει και το ερώτημα του ελέγχου της αποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων, καθώς ασκείται κριτική στην αδυναμία των αρμοδίων να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  1. Υπάρχει η βούληση για στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
  2. Ποιες οι στρατηγικές και τα μέσα για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
  3. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι φορείς για την εκπόνηση μελετών σχετικά με τις συνέπειες των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ποιος ο λόγος της αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων τους;
  4. Ποιά στοιχεία θεωρούνται, κατά την κυβέρνηση, ως δείκτες επιχειρηματικότητας;
  5. Ποιος ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν κατά την τελευταία πενταετία;
Αθήνα19/11/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ