Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Σε πλήρη απαξίωση η Επαγγελματική Εκπαίδευση των νέων - Ερώτηση του Γεώργιου Γερμενή

Χωρίς καθηγητές καλούνται να κάνουν μάθημα όσοι φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, η πλειοψηφία των οποίων παρουσιάζει τραγικά κενά σε εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων.


Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών, στο οποίο ολόκληρα τμήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει μαθήματα σε σημαντικά γνωστικά αντικείμενα, όπως τα μαθηματικά, λόγω έλλειψης καθηγητών. Την ίδια στιγμή, αυτοί οι μαθητές καλούνται να εξεταστούν σε αυτά τα μαθήματα από την Τράπεζα θεμάτων, ενώ δεν έχουν λάβει ούτε μια αντίστοιχη διδασκαλία. Μάλιστα πρόκειται για Εσπερινό Λύκειο στο οποίο φοιτούν στην πλειοψηφία τους άνεργοι, οικογενειάρχες ή πολύ απλά άτομα που πραγματικά επιθυμούν να μορφωθούν και να βρουν μια θέση στην κοινωνία.

Η συγκεκριμένη περίπτωση καταδεικνύει την αναλγησία της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος όχι μόνο υποβαθμίζει την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, αλλά παράλληλα θέτει εμπόδια στο δρόμο όσων επιθυμούν πραγματικά να μορφωθούν.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατετέθη ερώτηση από τον Γεώργιο Γερμενή, Βουλευτή Β’Αθηνών, στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις καθηγητών σε βασικά γνωστικά αντικείμενα στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών.»   

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, ολόκληρα τμήματα στο 1ο ΕΠΑΛ Αχαρνών δεν έχουν λάβει διδασκαλία πάνω σε βασικά γνωστικά αντικείμενα, καθώς υπάρχουν κενά καθηγητών, ενώ ήδη έχει καλυφθεί το μισό σχεδόν σχολικό έτος.

Οι ίδιοι οι μαθητές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τη συγκεκριμένη κατάσταση, σε επιστολή τους προς τον κ. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή την ισότιμη μεταχείρισή τους από το εκπαιδευτικό σύστημα. Κρίνεται τουλάχιστον άδικη και ανάλγητη η μη κάλυψη κενών σε μαθήματα βαρύνουσας σημασίας, όπως τα μαθηματικά, στα οποία οι μαθητές αργότερα θα εξεταστούν με θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων.

Υποτίθεται ότι το επαγγελματικό Λύκειο παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, η οποία δεν απαξιώνεται με το χρόνο, όπως και το ότι το προσφέρει απολυτήριο ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου. Πρακτικά όμως, είναι φανερή η υποβάθμιση της ποιότητας των επαγγελματικών σπουδών, όπως και η αδιαφορία απέναντι στους μαθητές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, εφόσον φοιτούν σε εσπερινό λύκειο, είναι οικογενειάρχες ή άνεργοι, που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στην μόρφωση και την εργασία.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  1. Θα μεριμνήσει για την κάλυψη των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών;
  2. Θα φροντίσει για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών των μαθητών;
Αθήνα, 03/12/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ