Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Δανειστές και συγκυβέρνηση προετοιμάζουν το έδαφος για νέο «πακέτο βοήθειας» μετά τις εκλογές


Οι εξοργιστικές προεκλογικές παραστάσεις του Σαμαρά δεν πείθουν κανένα. Οι δανειστές με συνεχείς διαρροές στον Τύπο αλλά και με συνεντεύξεις οικονομολόγων της επιρροής τους αποκαλύπτουν το νέο «πακέτο βοήθειας» προς την Ελλάδα που βρίσκεται καθοδόν αμέσως μετά τις εκλογές.


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την στάση της τρόικα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση σε συνέντευξή του στο Focus Online, ήταν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ και επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης.

 Ο Τόμας Μάιερ αποδίδει την πρόσφατη «έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές», στο γεγονός ότι η χώρα μας στηρίζεται από την ΕΚΤ και όχι στο ό,τι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της. «Oι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις και ότι όλα είναι πλέον υπό έλεγχο. Δανείζουν την Ελλάδα γιατί την στηρίζει η ΕΚΤ και τους ενδιαφέρει μόνο να αποπληρωθούν τα ομόλογα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει ότι "το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Κάτι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όμως, δεν μπορούν να κοιτάξουν τους πολίτες κατάματα και να τους πουν ότι χάθηκαν τα λεφτά. Αντ' αυτού θα μειώσουν σημαντικά το επιτόκιο και θα επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων. Όλα οδηγούν σε ένα τρίτο κρυφό πακέτο βοήθειας".

«Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς σε καμία από τις προβληματικές χώρες τα δημοσιονομικά δεν είναι καθησυχαστικά. Μάλιστα, το ποσοστό του χρέους έχει αυξηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και ο αποπληθωρισμός προκαλεί την αύξηση της πραγματικής αξίας του χρέους», εξηγεί ο Τόμας Μάιερ, επαναλαμβάνοντας ότι η κρίση απλά βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.