Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η “μητέρα” των ΜΚΟ και τα “γαλάζια” παιδιά της


Ακούγαμε όλο αυτό τον καιρό τις αποκαλύψεις για τις «πράσινες» ΜΚΟ για την «σωτηρία και μακροημέρευση των απατεώνων στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» και αναρωτιόμασταν πότε θα βγουν και τα «γαλάζια φύλλα» στο ποικιλόχρωμο δέντρο της εν Ελλάδι απατεωνιάς μέσω ΜΚΟ.
Και αυτά όχι μόνο βγήκαν αλλά ήταν και «βασιλικά», αφού πρόκειται για την «μητέρα» των ΜΚΟ με «πατέρα» τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον νεώτερο.

Μπορούμε να φανταστούμε το τι διαδραματίστηκε εκείνες τις πρώτες μέρες του 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάμβανε την διακυβέρνηση της χώρας μετά το ΠΑΣΟΚ. Βλέποντας τις ιστορίες φρίκης που είχαν στηθεί γύρω από τις ΜΚΟ, οι γαλάζιοι μανδαρίνοι σκέφτηκαν ότι έπρεπε να πάρουν και αυτοί λίγο «μέλι». Έτσι αντί να καταφεύγουν σε ημίμετρα για την «διάσωση της καρέτα καρέτα» και την «προστασία του μπούφου», ίσως και υπό την επήρεια του «ένα παιδί μετράει τ' άστρα», έφτιαξαν μία ΜΚΟ που ως καθήκον της είχε να μετράει και να συντονίζει τις ΜΚΟ.


Το αποτέλεσμα μπορούμε βεβαίως να το φανταστούμε, έχοντας γνώμονα και την «ικανότητα» της ΝΔ και το μπάχαλο των ΜΚΟ. Έξι χρόνια μετά και αφότου είχαν δαπανηθεί εκατομμύρια, η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με όνομα «Έργο Πολιτών», έκλεισε, βουτηγμένη στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων. Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ από το 2005 μέχρι το 2010 εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια δαπανήθηκαν σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε εξαιρεθεί από τον ΑΣΕΠ, με προφανή σκοπό τους διορισμούς γαλάζιων στελεχών. Η μισθοδοσία του προσωπικού ξεκινούσε από 765 ευρώ κι έφτανε τα 2.200 ευρώ ενώ για τους προϊσταμένους των τμημάτων προβλεπόταν επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000 ευρώ, επίδομα παραγωγικότητας 800 ευρώ κι επίδομα κινήσεων 500 ευρώ, ενώ ο μισθός του προέδρου της, στελέχους της ΝΔ και δημοσιογράφου Στέλιου Συρμόγλου, ήταν 9.500 ευρώ συν η αποζημίωση για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τελικώς έκλεισε το 2011 και αφότου ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις και στη διαχείριση των κονδυλίων όπου καταγράφηκαν παράτυπες απευθείας αναθέσεις.

Υπεύθυνος υπουργός για την συγκεκριμένη ΜΚΟ ήταν από δημιουργίας της ο υπουργός πολιτισμού. Το 2009 από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, υπουργός πολιτισμού ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Αλήθεια, τι έχει να πει για την συγκεκριμένη ΜΚΟ και την χρηματοδότηση της; Ή μήπως ο νυν πρωθυπουργός, τότε είχε βρει έναν καλύτερο μηχανισμό ρουσφετολογικών διορισμών, για να χρησιμοποιήσει;