Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ντέιβιντ Χάρις: “Οι φίλοι μου Σαμαράς και Αβραμόπουλος”

Συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κυριακής έδωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις.
Πολλά και ενδιαφέροντα λέει ο Χάρις σ' αυτήν την συνέντευξη. Σχολιάζοντας την ακύρωση της προγραμματισμένης συμμετοχής του Αντώνη Σαμαρά στο ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής επιτροπής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «Χωρίς αμφιβολία, απογοητευτήκαμε πολύ όταν το μάθαμε, καθώς προσβλέπαμε στο να υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό Σαμαρά στο Παγκόσμιο Φόρουμ. Είναι ένας στενός και πολύ αγαπητός φίλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής εδώ και δύο δεκαετίες και θα γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό από τους 1.500 συμμετέχοντες. Αλλά, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός σας δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας αυτή τη φορά, είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μιλήσει ο καλός μας φίλος υπουργός Εξωτερικών Αβραμόπουλος».

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα άλλο, από τα λεγόμενα του Χάρις σχετικά με τα πρόσωπα των Σαμαρά και Αβραμόπουλου, πέρα από το ότι ο χαρακτηρισμός «φίλος» - ο οποίος αποδίδεται και στους δύο - μπορεί να ερμηνευθεί και διαφορετικά. Εννοείται, φυσικά, ότι δεν λείπει και η αναφορά στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Στην ερώτηση, λοιπόν, της εφημερίδας «Πως βλέπετε την άνοδο της Χρυσής Αυγής; Βλέπετε κίνδυνο ''μετάδοσης'', ως απόρροια της ακραίας λιτότητας που εφαρμόζεται στη νότια Ευρώπη, και πως αποτιμάτε την αντιμετώπιση του φαινομένου από την ελληνική Πολιτεία;» ο Χάρις απαντά ως εξής: «Όποιος ενδιαφέρεται για τη Δημοκρατία και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα πρέπει να ανησυχεί βαθιά για τη Χρυσή Αυγή. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα βιώνει μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων, που ίσως αυξάνει την απήχηση που έχει σε κάποιους ένα λαϊκίστικο κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή με τις διαστρεβλωτικά απλουστευτικές απαντήσεις σε περίπλοκα ερωτήματα. Αλλά η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν είναι ο δρόμος προς μια καλύτερη και δυναμική Ελλάδα. Ούτε είναι οι εικόνες του νεοναζισμού, ιδιαίτερα σε μια χώρα που πολέμησε με τόση αποφασιστικότητα κατά των δυνάμεων εισβολή του Τρίτου Ράιχ και υπέστη τόσα δεινά από τη ναζιστική κατοχή. Η Ελλάδα θα ανακάμψει ως μια ευημερούσα χώρα. Αλλά αυτό θα συμβεί σε αντίθεση και όχι εξαιτίας της αηδιαστικής πολιτικής της Χρυσής Αυγής. Και για αυτό είμαι πεπεισμένος».

Αν ο λαλίστατος κύριος Χάρις, ο οποίος επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας, ενδιαφέρεται πραγματικά για την δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα ήταν προτιμότερο, και πολύ πιο συμβατό με την πραγματικότητα, να αναφερθεί στο Ισραήλ και στην όλη του συμπεριφορά απέναντι σους Παλαιστινίους. Επίσης, επειδή αναφέρεται στις έννοιες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ας ξανακοιτάξει τόσο γύρω από το Κράτος του Ισραήλ όσο και το περιεχόμενο κάποιων θρησκευτικών βιβλίων του Ιουδαϊσμού. Το Ισραήλ, δηλαδή έχει κάθε δικαίωμα να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να προφυλάσσει την υπόστασή του, ενώ τα υπόλοιπα κράτη - με προεξάρχουσα την Ελλάδα - πρέπει να προτάσσουν τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών πάνω από την Εθνική τους ασφάλεια, όπως εντελώς ανερυθρίαστα υποστηρίζουν διάφορα φερέφωνα της παγκοσμιοποίησης, σαν τον Μούιζνιεκς. Του επιστρέφουμε, λοιπόν, (και μάλιστα με. τόκο) τον χαρακτηρισμό «αηδιαστική πολιτική» που χρησιμοποιεί για το Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών. Εμείς, σίγουρα, δεν ανήκουμε στους «στενούς», «πολύ αγαπητούς» και «καλούς» πρόθυμους συνεργάτες των αμερικανοσιωνιστών, όπως κάποια άλλα εγχώρια άτομα. Αν μη τι άλλο, το να μιλά για Εμάς μ 'αυτό το ύφος ο Χάρις δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι βαδίζουμε, χωρίς παρεκκλίσεις και συμβιβασμούς, στον σωστό δρόμο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ