Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Εξαθλιωμένες Ελληνικές οικογένειες αφήνουν τα παιδιά τους στα ιδρύματα

Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανήλικα παιδιά στην Αθήνα της κρίσης ασχολείται σε ρεπορτάζ της η Daily Mail, η οποία κάνει εκτενές ρεπορτάζ στα ανήλικα τα οποία οι γονείς τους αφήνουν σε ιδρύματα γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. 
O Ιαν Μπίρελ, σε ρεπορτάζ του για λογαριασμό της Daily Mail, επισκέφθηκε το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στην Εκάλη, προκειμένου να δει και να συνομιλήσει με ανήλικα παιδιά, τα «ξεχασμένα θύματα της κρίσης της ευρωζώνης» όπως τα αποκαλεί, παιδιά τα οποία οι γονείς τους υποχρεώνονται να αφήσουν σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα φροντίδας ανηλίκων, καθώς λόγω της ανέχειας δεν μπορούν να τους καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Επικαλούμενος στελέχη φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδρυμάτων ο απεσταλμένος της εφημερίδας σημειώνει ότι έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που μεγαλώνουν μακριά από την οικογένειά τους λόγω οικονομικής στενότητας. Μία οργάνωση αρωγής έχει αναφέρει πως 80 στα 100 παιδιά που φιλοξενεί χρειάζονται βοήθεια για οικονομικούς λόγους. Επισημαίνεται δε ότι όλο και περισσότερα από αυτά τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Ο Μπίρελ, συνάντησε στο Ζάννειο Ιδρυμα τρία αδέρφια ηλικίας επτά, οκτώ και εννέα ετών αντίστοιχα. Τραγικές φιγούρες είναι οι γονείς τους που επισκέπτονται τα τρία παιδιά κάθε σαββατοκύριακο. Οι γονείς είναι άνεργοι και ζουν με επίδομα 400 ευρώ το μήνα και δουλεύουν περιστασιακά «μαύρα» και προσπαθούν να ζήσουν τα άλλα δύο μικρότερα παιδιά. Ανάλογες υποθέσεις μεταφέρει η Daily Mail από το Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης και από Το Χαμόγελο του Παιδιού. Παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία για το πώς η κρίση επηρεάζει τους ανήλικους στην Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 10% των παιδιών φέρονται να είναι στα πρόθυρα της πείνας, ενώ δάσκαλοι έχουν αναφέρει πως δεν πραγματοποιούν το μάθημα της φυσικής αγωγής καθώς μαθητές τους είναι υποσιτιζόμενοι μέχρι του βαθμού να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχιζόμενη ύφεση, στην υψηλή ανεργία, στη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 30% και στους αυξημένος φόρους, με την Daily Mail να αναφέρει πως η χώρα «σταυρώνεται από την προσήλωση στο ευρώ».

Τέλος, ο Μπίρελ σχολιάζει επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να καταργήσει 150.000 από τις 800.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, πολλές από τις οποίες είναι αποτέλεσμα κομματικών διορισμών αποτελώντας μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης χρέους, μαζί με τα τεράστια επίπεδα φοροδιαφυγής. «Είναι τέτοια η κλίμακα της κρίσης που η οικονομική συστολή της Ελλάδας είναι ήδη διπλάσια βαθιά από της Βρετανίας κατά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30», αναφέρει ο Μπίρελ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της φοροεισπρακτικής πολιτικής του μνημονίου στη χώρα μας. Οι Ελληνικές οικογένειες εξαθλιώνονται ακόμα περισσότερο, ενώ οι διεθνείς και εγχώριοι τοκογλύφοι απομυζούν τα πενιχρά έσοδα του Έλληνα φορολογούμενου. Απαιτείται άμεσα καταγγελία του επαχθούς χρέους και φορολογικές ελαφρύνσεις για όλα τα ζευγάρια που αποκτούν παιδί. Το κράτος πρέπει να διαφυλάξει και να προστατεύσει την Ελληνική οικογένεια.