Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥΣ ΑΔΕΝΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος, φιλόλογος

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας να σαστίζει από τις ολωσδιόλου άδικες επιπλήξεις της απολύτως αναρμόδιας στην προκειμένη περίπτωση προέδρου της Βουλής. Μολονότι ο  βονοπαρτισμός  της κυρίας Κωνσταντοπούλου είναι πασίγνωστος, όπως άλλωστε και η ακόρεστη δίψα της για διαπληκτισμούς, στο συγκεκριμένο επεισόδιο, εξαιτίας της παρουσίας τηλεοπτικών συνεργείων, τήρησε σχετικά χαμηλούς τόνους, παραμένοντας όμως προκλητική ρωτώντας τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης «Από ποιόν έχετε πάρει εντολή; Η δική μου εντολή είναι η Βουλή να είναι ανοιχτή». Στο πλαίσιο της εν γένει διαγωγής της το συμβάν θεωρείται αμελητέο. Το άξιο σχολιασμού στην υπόθεση δεν είναι λοιπόν η συμπεριφορά της σεσημασμένης Κωνσταντοπούλου, αλλά η αντίδραση του αποδέκτη των υποδείξεων της.
 
Ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας δεν στάθηκε στο ύψος της περίστασης. Απέτυχε να...
υπερασπιστεί την τιμή του σώματος που υπηρετεί και σε τελική ανάλυση να τιμήσει τα γαλόνια που φέρει. Ψέλλιζε ότι εκτελεί εντολές και το σαγόνι του έτρεμε. Κι όμως ήταν μέγιστη ευκαιρία να υψώσει το ανάστημά του και με τον προσήκοντα τρόπο να διαμηνύσει στην κα Κωνσταντοπούλου ότι οι αρμοδιότητές της  δεν καλύπτουν ακόμα και το αν η αστυνομία θα αποκλείσει τον δρόμο ή όχι και να την παραπέμψει για περαιτέρω εξηγήσεις  στους ανωτέρους του ή και τον πολιτικό του προϊστάμενο.
 
Ο αστυνομικός διευθυντής βάζοντας την κα. Κωνσταντοπούλου στην θέση της θα είχε επιτύχει τα εξής: Θα είχε εμφυσήσει στον Έλληνα πολίτη την πεποίθηση ότι η Αστυνομία προστατεύει, πέραν όλων των άλλων, και την συνταγματικά επιβεβλημένη διάκριση των εξουσιών. Θα είχε πείσει τον μέσο Έλληνα ότι η Αστυνομία αντιστέκεται στην πολιτική αυθαιρεσία, προστατεύοντας το συμφέρον του. Θα είχε προσφέρει ένα απαραίτητο έρεισμα σε μια εποχή κατάρρευσης. Θα  γινόταν ο ήρωας της ημέρας. Θα, γιατί για να γίνει κανείς χρειάζονται… αδένες ,που θα τον κάνουν να ξεχάσει τον μισθό, την προαγωγή, την μετάθεση ,την σύνταξη και να σκεφτεί μόνο την αξιοπρέπειά του και τον όρκο του ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
 
Όσον αφορά την υφέρπουσα απόπειρα εξομοίωσης του συμβάντος με το φαινομενικά ανάλογο προ ετών περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη, λίγες μόνο λέξεις. Ψόγος η έκφραση  του κ. Κασιδιάρη προς τον αξιωματικό της αστυνομίας. Πέραν τούτου όμως τα εξής: Η Κωνσταντοπούλου, ως άλλος Λουδοβίκος Ιστ’, έδωσε εντολή, χωρίς να είναι αρμόδια. Ο Κασιδιάρης έδωσε συμβουλή. Η Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον αξιωματικό να ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ το καθήκον του, απειθώντας στις διαταγές που είχε λάβει. Ο Κασιδιάρης ζήτησε από τον αξιωματικό ΝΑ ΚΑΝΕΙ το καθήκον του ώστε να αποφευχθεί ενδεχομένη σύρραξη.