Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ,ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ...ΤΟ ΣΠΙΤΙ !


Κόμπος στο λαιμό των πολιτών φαίνεται πως θα είναι το νέο έξοδο της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικίας, καθώς εν καιρώ θα προστεθεί στα έξοδα του Έλληνα πολίτη.
Ουκ ολίγες θα είναι οι αιτήσεις προς ασφαλιστικές εταιρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπου με βάση τη νέα υποχρεωτική ασφάλιση υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σπιτιών βάση νόμου σε λίγο καιρό να έχουν στη κατοχή τους τα αναφερθέντα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας. Όλες δηλαδή οι κατοικίες υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (φωτιά, σεισμός).

Προφανώς,για να καλυφθεί μέρος των χαμένων ασφαλίστρων από Ι.Χ , ασφάλειες ζωής κλπ και να παρουσιάσουν κάποια καλύτερα αποτελέσματα οι ασφαλιστικές στους ισολογισμούς τους, οι εγκέφαλοι της "κυβέρνησης" σκέφτηκαν αυτό το μέτρο. Επί της ουσίας του μέτρου, θα παρουσιάζεται διαφορά του κάθε συμβολαίου ασφάλισης κατοικίας λόγω της ιδιαιτερότητας της κάθε περίπτωσης. 

Το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται καθώς, αν όχι όλοι, αλλά αρκετοί συμπολίτες μας έχουν άγνοια για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, είναι αν θα υπάρξει σωστή ενημέρωση-καθοδήγηση από πλευράς ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Για να μην πολυλογούμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω κόστος μιας τέτοιας ασφάλισης είναι αρκετά <<υποφερτό>>, δυσβάστακτο όμως αν το αθροίσουμε στα χαράτσια που καλούμεθα να πληρώσουμε για διαφόρων ειδών μέτρα <<ανάκαμψης>>.

Ενδεικτικά για ένα μέσο διαμέρισμα στη περιοχή των Αθηνών έτους κατασκευής (βάση αδείας) 1991, τ.μ.(τετραγωνικών μέτρων) 70τμ κύριο κτίριο, με 20τμ βοηθητικούς χώρους, θα κόστιζε περίπου στα €110 ετησίως (κάλυψη σεισμού). Μία δεύτερη κατοικία, για παράδειγμα, επίσης στη περιοχή της Αθήνας, στα 100τμ κύριο κτίριο, με 20τμ βοηθητικούς, θα κοστίσει περίπου στα €150 (για την κάλυψη του σεισμού).

 Από την άλλη μεριά όμως μεγάλη μερίδα πολιτών έχουν συνάψει τέτοιου είδους συμβόλαια για την προαναφερθείσα κάλυψη, ενώ αξίζει ν αναφερθεί ότι στο οίκημα όπου καλύπτεται από το συμβόλαιο, κατ' επιλογή του πελάτη, μπορεί να καλυφθεί και το εσωτερικό περιεχόμενο, πλην του οικοδομήματος της κατοικίας.

Τελειώνοντας, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε ή να έρθετε σε επικοινωνία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή ή εταιρία της αρεσκείας σας, για να σας ενημερώσει πλήρως στο θέμα αυτό για την δική σας περίπτωση ξεχωριστά.

Μ.Π.
Τ.Ο. Βορείων Προαστίων