Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Σε δύσκολη θέση οι «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι από την μνημονιακή στροφή του Σύριζα

Έχουν πολύ πλάκα, τελικά, οι διάφοροι «αντικειμενικοί» και «ανεξάρτητοι» δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την αποδόμηση των προεκλογικών του εξαγγελιών, εκτίθεται πλήρως.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο γνωστός «αντιφασίστας» και «ορφανό» του «Ιού» Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος με ένα άρθρο του στην ανεπίσημη έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, την «Εφημερίδα των Συντακτών» (γνωστή και ως «εφημερίδα των φωτομοντάζ») προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Με μια συλλογιστική που τον κάνει κυβερνητικότερο των κυβερνητών, ο Τρίμης αναφερόμενος στην κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «Τότε, θα μπορούσαμε νομίζω να πούμε ότι σήμερα πράγματι φαίνεται να ζούμε μια «δεξιά στροφή», μια «δεξιά παρένθεση» της νέας κυβέρνησης, ώστε να της δοθεί ο χρόνος να παραμείνει… στην κυβέρνηση και να εφαρμόζει, σταδιακά έστω, το αριστερό της πρόγραμμα. Διότι αν έσπαγε τα μούτρα της την Παρασκευή το βράδυ, και οι γνωστοί ιμπεριαλιστικοί «θεσμοί» και οι εγχώριοι και εξωχώριοι δολιοφθορείς σάλπιζαν «πάρτε τα λεφτά και τρέξτε», για ποιο αριστερό πρόγραμμα θα κουβεντιάζαμε τώρα;»  

Λίγο ακόμη και θα μας έλεγε ο Τρίμης ότι ο Τσίπρας είναι η μετενσάρκωση του Λένιν και επαναφέρει στις ημέρες μας μια σύγχρονη εκδοχή της ΝΕΠ (Νοβάγια Εκονομιτσέσκαγια Πολίτικα), της Νέας Οικονομικής Πολιτικής, που αποφάσισε και πραγματοποίησε ο αρχιμπολσεβίκος εγκληματίας στον κρίσιμο, βασικό, υπαρξιακό τομέα της οικονομίας του νεοσύστατου σοβιετικού κράτους.

Ο Λαός μας, γι αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιεί τις εκφράσεις «Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς» και «Βασιλικότερος του Βασιλέως». Επειδή, όμως, πιθανότατα και οι δύο εκδοχές δεν προβλέπεται να του είναι αρεστές για ιδεολογικούς λόγους, του το λέμε πιο ωμά: Μην γλείφεις τόσο απροκάλυπτα την κυβέρνηση. Εκτίθεσαι…

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει χαμός, συνιστώσα (κομμουνιστική τάση) επιζητεί έκτακτο συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας, ο Λαφαζάνης ωρύεται, ο Μητρόπουλος βγαίνει «αντάρτης» από τα αριστερά, ο Γλέζος ξεσκεπάζει την κυβερνητική πολιτική και ζητάει συγνώμη από τον Ελληνικό Λαό για την προσωπική συμβολή του στην κοροϊδία αυτή, αλλά ο Τρίμης φέρεται λες και είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ακόμη και το τελείωμα του άρθρου του, όπου αναφέρεται στο «Εθνικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης», το οποίο στην ουσία έχει εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρεται στους «τέσσερις πυλώνες» που περιλαμβάνει, καταλήγει ως εξής: «Οτιδήποτε επομένως από το πρόγραμμα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα θα είναι επιτυχία».

Προσέξτε την έκφραση του Τρίμη: «οτιδήποτε». Υποσχέθηκε, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος αμέσως περιορίζει το βεληνεκές της εφαρμογής του, με την έκφραση «οτιδήποτε». Αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευθιξία να διαμαρτυρηθούν για την σαφέστατη αλλαγή πορείας του κόμματος σε μνημονιακούς δρόμους, αλλά ο Τρίμης με φτηνά επιχειρήματα προσπαθεί να δικαιολογήσει την στροφή της ηγεσίας. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις «αναλύσεις» του και για τις επόμενες κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ. Αν, μάλιστα, κινηθούν στο ίδιο επεξηγηματικό επίπεδο μ΄αυτό το κείμενο, θα πρέπει ίσως να τεθεί θέμα άμεσης αντικατάστασης του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη από τον Τρίμη. Είναι ο πλέον κατάλληλος γι αυτήν την θέση…

Γιώργος Μάστορας