Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Απ’ την επαναστατική στην ενόργανη γυμναστική: Αυτά έλεγαν πριν 2 μήνες οι ΣΑΝΕΛ για την παράταση της δανειακής σύμβασης

Την περασμένη Παρασκευή, με μεγάλη δόση εθνικής υπερηφάνειας, ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες ότι η Κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ αποφοίτησε από την παγκοσμίου φήμης σχολή ενόργανης γυμναστικής «Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Υπουργοί της κυβέρνησης, προεξάρχοντος του Γιάνη (sic!) Βαρουφάκη, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα ταχύρρυθμα τμήματα και διδάχτηκαν βασικές κινητικές δραστηριότητες όπως βάδισμα στα τέσσερα αλά Καμένος (μπουσούλισμα), ασκήσεις εδάφους (κυβίστηση-ανακυβίστηση) και ασκήσεις ευλυγισίας τύπου «γέφυρα η μνημονιακή».

Μετά την ορθή εκτέλεση των ασκήσεων, η Κυβέρνηση έφτασε στο επιθυμητό σημείο, δηλαδή την πλήρη υποταγή στους τοκογλύφους δανειστές.

Ας θυμηθούμε λοιπόν από τα επίσημα πρακτικά τι έλεγαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης Βουλής (22 Δεκεμβρίου 2014), όταν η Χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου ζητούσε την παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης», της ίδιας δηλαδή σύμβασης  που συμφώνησε και η σημερινή Κυβέρνηση να εφαρμόσει και να παρατείνει τη διάρκειά της μέχρι τον Ιούνιο.

«ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ): …Κύριε Υπουργέ, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έρχεται υπό μορφή τροπολογίας -είναι η 2234- βλέπω ότι υπάρχει και ένα κατάπτυστο κείμενο για κυρίαρχο ελληνικό Κοινοβούλιο και υπό την ιδιότητά σας, του επιφανούς συνταγματολόγου, θα ήθελα την απάντηση σας…Οι δανειστές προκειμένου να σας δώσουν τη δίμηνη παράταση σάς ζήτησαν να συμφωνήσετε στα εξής: Πρώτον. Σας διαβάζω. «Η Ελλάδα, η  Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και άνευ όρων» -αμετάκλητα και άνευ όρων, συγκρατήστε να μου απαντήσετε στο άνευ όρων, άνευ όρων παραίτηση της χώρας και της Τράπεζας της Ελλάδος- «από οιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστούν δικαιούχοι, όσον αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Να παραιτηθεί η χώρα και η Τράπεζα της Ελλάδος από στοιχεία περιουσιακά που θα αποκτήσουν στο μέλλον. Διανοείστε σε τι καλείτε τώρα τους Έλληνες Βουλευτές; Από οποιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστούν δικαιούχοι όσον αφορά τα ίδια περιουσιακά τους στοιχεία. Επ’ αυτού θα ήθελα μια απάντηση. Δεύτερη ερώτηση. «Η παρούσα Δεύτερη Τροποποιητική Σύμβαση και τυχόν μη συμβατικές υποχρεώσεις» -θα μας πείτε ποιες εννοεί- «που προκύπτουν από ή σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο».

Και όχι μόνο σας επιβάλλουν αυτόν τον κατάπτυστο όρο οι δανειστές, στο ίδιο κείμενο, στη σελίδα 42 υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει ήδη εκχωρηθεί στους δανειστές, που λέει ότι η επιλογή του Αγγλικού Δικαίου και η παραίτηση από το ελληνικό είναι δική μας επιλογή…Συναινείτε σε αυτά τα κείμενα; Τι εννοείτε «και τυχόν μη συμβατικές υποχρεώσεις»; Δηλαδή Αγγλικό Δίκαιο που θα εφαρμόζεται, θα ερμηνεύει κάθε τι συμβατικό, αλλά και ό,τι γεννάται πέρα από τη σύμβαση; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Σε νόμο του κυρίαρχου ελληνικού Κοινοβουλίου ζήτησαν τέτοια πράγματα οι δανειστές για να μας υπαγάγουν στο δίμηνο της παράτασης;… ».

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ (ΑΝΕΛ): «…Σχετικά τώρα με την τροπολογία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης του μνημονίου για το 2015, πρόκειται για το γνωστό ανέκδοτο του κ. Σαμαρά για τα μνημόνια που φεύγουν, αλλά μένουν. Εδώ ο κ. Σαμαράς αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου που έκανε το ίδιο ακριβώς με τις «βάσεις του θανάτου», όπως αποκαλούσε τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Σίγουρα, λοιπόν, θα θυμάστε ότι οι βάσεις αυτές τη δεκαετία του ’80 έφευγαν μένοντας και όχι μόνο έμειναν, αλλά οι Αμερικανοί εγκατέστησαν στη χώρα νέες κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές τους, προφανώς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ξένα συμφέροντα.

Αυτό ακριβώς κάνει και ο κ. Σαμαράς με τις δικές του βάσεις σήμερα. Εδραιώνει την ξενοκρατία στην Ελλάδα με κάθε τρόπο: είτε με χρήματα είτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως είναι η συζητούμενη παράταση, είτε με εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους είτε με μεθοδεύσεις που επιχειρούν να απαλλάξουν τον ίδιο και τους συνεργάτες του από μελλοντικό καταλογισμό ευθυνών.

Όλα αυτά, πολύ απλά είναι τόσο προσωρινά όσο είναι και ο ίδιος. Τον Μάρτιο δεν θα υπάρχει πλέον μνημόνιο για να επεκταθεί, καθώς δεν θα υπάρχει Σαμαράς για να το προεκτείνει. Ο χρόνος για αθλιότητες και συνωμοσίες τελείωσε. Όσοι συνωμοτούν κατά της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, θεωρώ ότι θα λογοδοτήσουν πολύ σύντομα και η πατρίδα μας με τη βοήθεια των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ξαναγίνει πραγματικά ελεύθερη...»

Στις πιο πάνω γραμμές επιλέξαμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Όποιος ενδιαφέρεται να μελετήσει το πλήρες κείμενο μπορεί να ανατρέξει στα επίσημα πρακτικά (και ιδίως στις σελ. 51, 148, 225, 233, 252, 280, 289 και 463) που είναι εξόχως αποκαλυπτικά… Αναρωτιέται κανείς, τι θα πράξουν οι ίδιοι Βουλευτές όταν σε λίγες ημέρες θα κληθούν να ψηφίσουν την παράταση της δανειακής σύμβασης την οποία μόλις πρόσφατα απέρριψαν ασυζητητί;

Χριστόφορος Τσάγκας