Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κανάκης ή… Κοτάκης; Ράδιο ξευτίλα!


Μέχρι πρότινος τον ξέραμε ως έναν κομπλεξικό εγωπαθή ναρκισιστή, ο οποίος αρεσκόταν να δείχνει πόσο ‘‘γυμνασμένος’’ είναι (μέχρι και τα παιδάκια της Αφρικής χρησιμοποίησε για να μας δείξει την ωραιοπάθειά του).
Ως έναν τηλεοπτικό διασκεδαστή, ο οποίος παρουσιάζει τις αθλιότητές του δήθεν ως σάτιρα και πατώντας πάνω σ’ αυτές μονολογεί, αρλουμπολογεί, διαστρεβλώνει γεγονότα, σπιλώνει πρόσωπα. Αντίλογο στα λεγόμενά του δεν δέχεται ακόμη και από άλλες γλάστρες που τον συνοδεύουν στην τηλεοπτική εκδοχή της κρυάδας, της κακογουστιάς και του φτηνού χιούμορ. Μια φορά μια από τις γλάστρες (ο εξ Αθηνών μαϊντανός…) πήγε να διαφωνήσει σε κάτι μαζί του και ο… σατράπης του υπενθύμισε, με τον τρόπο του, ότι τα φυτά θέλουν πότισμα και όχι θάρρος να εκφέρουν και άποψη (έστω και βλακώδη). Έκτοτε, ο φαιδρός ‘‘μαϊντανός’’, προσαρμόστηκε για τα καλά στο ρόλο της γλάστρας.
Τον ξέραμε, επίσης, ως έναν φανατικό αντιεθνικιστή και ως εκ τούτου αντιχρυσαυγίτη. Αυτό διαπιστωνόταν πολύ εύκολα από τις συνεχείς αναφορές του στο Κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών, με σαφέστατα ειρωνικό και αρνητικό χαρακτήρα. Τώρα, αποδεικνύεται και ‘‘κότα’’ και μάλιστα ‘‘λυράτη’’… Για τον Αντωνάκη Κανάκη ή Δούμα, όπως είναι το πραγματικό του επώνυμο, ο λόγος ο οποίος με τα όσα δήλωσε την Πέμπτη καταθέτοντας στη δίκη για το κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβιασμού έδειξε ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις δηλώσεις του και στις αντίστοιχες πράξεις του. Ομολόγησε ότι είχε ζητήσει στο παρελθόν από άτομα ‘‘να προστατέψουν’’ το μαγαζί του, παρότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Το χειρότερο είναι ότι αντί να παραδεχθεί ότι τον τρομοκρατούσαν (με τις ανάλογες επιτπώσεις...) αρνήθηκε ότι υπήρξε θύμα εκβίασης, υποστηρίζοντας ότι «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήμουν ο πρώτος που θα απευθυνόταν στη δικαιοσύνη».

 Δεν γνωρίζουμε για πιο λόγο ο Αντωνάκης (γιατί Αντώνης δεν πρόκειται να γίνει…) κάλυψε ουσιαστικά τους κατηγορούμενους. Μόνο ο ίδιος ξέρει τι είδους νταραβέρια είχε μαζί τους. Το ζητούμενο, όμως, είναι η υποκρισία του ανδρός. Συχνά – πυκνά, ο τύπος αυτός, κάνει από τους τηλεοπτικούς δείκτες μαθήματα ηθικής, ιδεολογικά κηρύγματα, πολιτικές αναλύσεις, παριστάνοντας τον τιμητή και τον κριτή των πάντων. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι είναι, εκτός από εγωπαθής, πολύ μικρός τελικά για να μιλήσει για τους άλλους. Κινούμενος σαν ‘‘κότα’’ νομιμοποίησε παράνομες τακτικές και ‘‘μαύρη’’ εργασία, δίνοντας απαντήσεις που δεν ταιριάζουν σε θηλαστικό (και μάλιστα αρσενικό) αλλά στο συμπαθέστατο, κατά τα άλλα, δίποδο που αναφέραμε προηγουμένως. Το Λιοντάρι, ή, για να το θέσουμε πιο κοντά στο ζώο που περιγράψαμε προηγουμένως, τον... κόκκορα ξέρει να τον κάνει στους υπαλλήλους – γλάστρες του στην γελοία εκπομπή του, όπου ξεδιπλώνεται όλο το φάσμα της ατομοκεντρικής του δομής. Ο Αντώνης που αποδείχθηκε αντωνάκης…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ