Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αντώνης κερνάει, Μπόμπολας πίνει: Οι Έλληνες πληρώνουν 7,8 εκατ. ευρώ χορηγία για 1 (!) θέση εργασίας


Βασικός πυλώνας της μνημονιακής σκέψης πίσω από την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση, είναι ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, να εξαλειφθεί το κοινωνικό κράτος και όλες οι απαραίτητες για τον άνθρωπο δομές, έτσι ώστε να έρθουν «επενδυτές» και να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα. Μάλιστα τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ανεργία.


Ας δούμε, όμως, λίγο πως αντιλαμβάνονται οι πολιτικάντηδες και τα αφεντικά τους την εξάλειψη της ανεργίας. Διαβάζουμε, λοιπόν, στο ΦΕΚ 1640Β/2014 ότι μία εταιρία του Μπόμπολα θα επιδοτηθεί με 7.815.678,00€ στα πλαίσια του Ν. 3908/2011 για επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια που «αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα και με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας».

 Θα περίμενε κανείς σε μία περίοδο που η Ελλάδα μαστίζεται από την ανεργία, να ήταν απαραίτητη η δημιουργία πλειάδας νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου το Ελληνικό Κράτος να αποδεσμεύσει ένα τέτοιο ποσό. Ιδιαιτέρως από την στιγμή που ο νόμος αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια «αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα» και μιλάμε για έργο που θα γίνει στην περιοχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι εντελώς απαραίτητη.

Διαβάζουμε λοιπόν στο ΦΕΚ ότι «o αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης μετά το 2ο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωση της, ανέρχονται σε 1,00 που αντιστοιχούν σε 0,50 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.)». Κοινώς, ο Μπόμπολας θα πάρει 7.815.678,00€ για να δημιουργήσει μία θέση μερικής απασχόλησης!

 Το έργο αφορά ένα αιολικό πάρκο, συμφερόντων Μπόμπολα, που θα επεκταθεί ως προς την ηλεκτροπαραγωγική ικανότητά του. Και εδώ είναι που γεννάται το δεύτερο ερώτημα. Ποιο είναι το αντάλλαγμα που θα λάβει το Ελληνικό Κράτος από την στιγμή που το συγκεκριμένο έργο δεν θα δημιουργήσει, ουσιωδώς, θέσεις εργασίας; Μήπως θα λάβει «φτηνή ηλεκτρική ενέργεια»; Ούτε αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού όλοι γνωρίζουμε την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αρχικά σε ένα ποσοστό 30% και στην συνέχεια ολικά.